HAAVEENA OMA RAVINTOLA

Haaveena oma ravintola?

Oletko haaveillut oman ravintolan perustamisesta? Et ole ainut, jolla on unelma omasta ravintolasta. Koronavuosi on mahdollistanut monelle uudelle yrittäjälle oman unelmansa toteuttamisen. Ja toisaalta hyvä niin. Vaikka jokainen konkurssi ja lopetettu liiketoiminta on tragedia sinällään, niin suuret muutokset ja kriisit voidaan nähdä myös henkisen kasvun ja uudistumisen paikkoina.

Ravintolabisnestä on luonnehdittu aina intohimobisnekseksi. Ja mielestäni se on tärkeä osa menestyvän ravintolan identiteettiä, että päättävillä henkilöillä on vahva visio siitä, mitä heidän ravintolansa edustaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että elintarvikkeiden myyminen ja alkoholijuomien anniskelu on luvan varaista elinkeinon harjoittamista.

Mistä aloittaa?

Tässä kirjoituksessa käymme läpi ravintolan perustamiseen liittyvää lupaviidakkoa. Minkä tahansa yrityksen perustaminen on jännittävä polku, jonka varrella tulee aina uusia ja odottamattomia haasteita. Silti näistä haasteista ei pidä lannistua, koska moni muukin on pystynyt selättämään nämä haasteet ja niin pystyt sinäkin. Liian usein viranomaisia pidetään pakollisena pahana ja ajatuksen tasolla heidän kanssaan on epämiellyttävä asioida. Todellisuudessa suurin osa viranhaltijoista on hyvin avuliaita ja lähtökohtaisesti he haluavat uusien yritysten onnistuvan hankkeissaan. Viranomaiset vastaavat lakien tulkinnoista ja toteuttavat lainsäädännön vaatimaa tehtävää, jonka lähtökohtana on taata toiminnan luvallisuus ja laatu.  

Suomessa lainsäädäntö ei tunne ravintolatoimintaa muuten kuin toimialaluokitusten kautta (56 Ravitsemistoiminta), jota Patentti- ja Rekisterihallitus (PRH) kysyy yritystä perustettaessa. Muutoin ravintolatoimintaa käsitellään elintarvikkeiden näkökulmasta, jossa määräävänä viranomaisena toimii Ruokavirasto ja alkoholin näkökulmasta, jossa määräävänä viranomaisena toimii sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviranomainen Valvira, sekä Aluehallintovirastot tuttavallisemmin AVI.

Yksinkertaistettuna ravintola on liiketoimintayksikkö, jossa harjoitetaan ravitsemis- ja anniskeluliiketoimintaa. Toki ravintoloita on yhtä monta erilaista, kuin on ravintolayrityksiäkin, mutta näihin palataan myöhemmin.

Ennen kuin teet mitään konkreettista, niin lue ainakin nämä

Ravintolan perustamiseen on tarjolla paljon erilaisia ohjeistuksia, joihin kannattaa tutustua ennen projektin alkua. Ruokavirasto tarjoaa selkeät ohjeet, jotka kannattaa lukea ensimmäisenä. Ravintolan tai kahvilan perustamisohjeen löydät tästä.

Ravitsemisliiketoimintaa harjoittavan yrityksen tulee rekisteröidä itsensä elintarvikevalvontaan sekä toimitilansa elintarvikehuoneistoksi. Molemmat onnistuu samalla lomakkeella sähköisesti. Elintarvikehuoneistoilmoituksen lomakkeet saat yrityksesi sijaintipaikkakunnan elintarvikevalvontayksikön nettisivuilta.

Usein ravintolaa perustettaessa suositellaan käyttämään tiloja, joissa aiemmin on ollut ravintolatoimintaa, mutta tämä ei aina ole mahdollista tai edes tarkoituksenmukaista. Ravintolan perustaminen kiinteistöön, jota ei ole aikaisemmin hyväksytty elintarvikehuoneistoksi saattaa vaatia erillisiä muutostöitä ja mahdollisesti kaavamuutoksen alueellisesta rakennusvalvonnasta. Pääpointtina on, että tilat pitää voida hyväksyä elintarvikehuoneistoksi. Tilojen suunnittelun tueksi kannattaa tutustua Ruokaviraston ohjeeseen ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta.

Useat kaupungit ovat itsekin julkaisseet ohjeistuksia ravintolan perustamisen tueksi. Esimerkkinä Jyväskylän ympäristöterveyden julkaisema: Elintarvikehuoneiston rakentamisen ja peruskorjauksen suunnitteluohje, sekä Helsingin rakennusvalvontaviranomaisen ohje ravintolan tai kahvilan perustamisesta

En minä ruokaravintolaa halunnut, vaan baarin!

Suomessa on teoriassa mahdollista perustaa baari, eli anniskelupaikka ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta. MUTTA, käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että baarissasi ei tarjoilla mitään muuta kuin alkoholipitoisia juomia. Ei sipsiä, pähkinöitä, tai mitään muuta kuin käymisteitse valmistettuja juomatuotteita. Siksi elintarvikehuoneistoilmoitus on hyvä ottaa huomioon aina, kun suunnittelee minkä tahansa ravintolan perustamista.

Samalla pääsemme seuraavaan aiheeseen, joka ei koske ravitsemisliikkeitä, jotka eivät suunnittele tarjoilevansa yli 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä juomatuotteita. Eli kyseessä on alkoholiin liittyvät luvat. Suomessa alkoholin tukkumyyntiin, maahantuontiin ja valmistukseen tarvittavat luvat myöntää sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, kun taas anniskelu- ja vähittäismyyntiluvat myöntää ja valvoo Aluehallintovirasto, eli tuttavallisemmin AVI.

Lupien hakemisen voi periaatteessa aloittaa heti, kun yritykselläsi on Y-tunnus, mutta varsinkin uuden kiinteistön ja yrityksen osalta on vähintäänkin suositeltavaa olla ensin yhteydessä alueellisiin viranomaisiin. Muutamalla puhelulla ja sähköpostilla säästyt monelta

 

JOTEN. Jos olet itse suunnittelemassa ravintolan tai palveluyrityksen perustamista, niin muista aina varmistaa asiat paikallisilta viranomaisilta. Kokemuksesta voin todeta, että alueellisilla viranomaisilla saattaa olla omia painotuksia tulkintojen suhteen, sekä jokainen yritys ja toimintaympäristö on uniikki kokonaisuus.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *